Itsenäistävä Suomi, Korona-aikanakin

Itsenäistävä Suomi, Korona-aikanakin

Ajoin polkupyörällä eilen pitkän lenkin. Törmäsin melko nopeasti aikaisemminkin kirjoittamaani aiheeseen siitä etteivät liikennesäännöt enää ole niin selvillä meillä kaikilla liikkujilla. Ollessani suojatien lähellä moni autoilija halusi pysähtyä päästääkseen minut tien yli vaikkei kysyeisellä paikalla olevat  liikennemerkit salli ylitystä pyörän kanssa  muuten kuin vain pyörää taluttaen.

Sitä en ollut tekemässä vaan odotin jonon ohi menoa.

Kyllähän siinä aiheutui hauskoja ilmeitä puolin ja toisin, se sinänsä on luonnollisesti mukavaa. Toisaalta säännöt voisivat olla selkeät niin ei tulisi väärinymmärryksiä. Jokaisen tulisi opiskella asiat ( liikennesäännöt ) itsenäisesti mutta jostain syystä se pääsee vain unohtumaan.

Nyt Korona – kriisin aikaan ovat yritykset saaneet hakea tukea yhteiskunnalta. Erään tiedon mukaan tuen hakijoita olisi paljon muunmuuassa IT alalta koska heille mahdollisesti eri hakujen tekeminen digitaalisesti on helpompaa kuin esimerkiksi ravintola-alalle tai ehkäpä vaikka kuljetusalalle.

Toivottavasi valtiovalta osaisi ottaa huomioon myös tällaiset seikat jotka voivat vaikuttaa yhteiskunnan polarisoitumiseen Koronan jälkeisessä maailmassa tai sen mahdollisessa toisen aallon jälkeisessä todellisuudessa .

Suomi on itsenäistävä valtio monellakin tapaa. Koulussakin lasten tulee osata kysyä apua ja ohjausta, ellei huomaa kysyä niin opettaja – couch ei välttämättä ehdi huomioimaan luokan hiljaisimpia.

On puhuttu Koronan mahdollisesta vaikutuksesta ihmisten enemmän tai vähemmän sosiaaliseen käyttäytymiseen kriisin aikana. Esimerkkinä vaikkapa  hamstraajat tai apupuhelin.

Tänään soittaessamme perheenjäsenille Alankomaihin oli niin mukavaa kuulla miten siellä huomioidaan naapurit vaikeissa tilanteissa; kaupassa työskentelevä naapuri tarjoaa herkästi apua iäkkäille ihmisille.

Avustaminen, ymmärtäminen ja auttaminen ovat tärkeitä asioita kriisin keskellä. Mutta myös selkeys, Suomen tilanteessa meillä on lähestymässä yksi vuoden suurimmista kokoontumisjuhlista. Kuinka valtiovalta mahtaa suhtautua parin viikon päästä juhlittavaan Vappuun ?

Onko silloin Korona - opasteet  ja liikennemerkit kohdillaan ettei Vappu – linko tapahtuisi aiheuttaen tartuntapiikkiä ?

Osaavatko ihmiset suojata itsensä ja toisensa  itsenäisesti vai tarvitaanko enemmän opastusta ?

Joidenkin lähteiden mukaan tämä viheliäinen tauti leviäisi kohtalaisen helposti mutta vaatii kuitenkin yleensä selkeän kontaktin ja jonkinlaisen altistumisajan.

 

Kommentoi, kirjoita info ( ät ) liikennesote tai reagoi fb – sivulla. Voit reagoida myös suoraan tämän blogin alapuolella.

Tässa pari linkkiä aiheisiin josta kirjoitin tänään 

SK 17.4.2020 : TÄHÄN MENNESSÄ ENITEN TUKEA SAANEET YRITYKSET

 YLE 18.4.2020 : KORONAVIRUSTARTUNNAT JA JOUKKOKOKOONTUMISET