Koronatilanteen ja liikenteen lainalaisuudet

Koronatilanteen ja liikenteen lainalaisuudet

Useimmat kuljettajista liikenteesä arvelevat olevansa keskimääräistä parempia kuljettajia.  Tämä on luonnollisesti hyvin voimakas yleistys, mutta jostain tämän olen lukenut ja kyllä minä itse asiassa sitä mieltä olen.

Nyt vallitsevassa tartuntauti-tilanteessa on monista asioista erittäin monenlaisia mielipiteitä, kuten liikenteestäkin. Kuinka liikenteessä tulisi liikkua, kuinka meidän tulisi siellä toisemme huomioida, kuinka päättäjien tulisi ottaa huomioon eri liikenteessä liikkujat liikennesuunnittelussaan.

Aika pitkälle samat lainalaisuudet toimivat nyt myös Korona – kriisin hoidossa. Kun tehdään yksi ratkaisu tartuntatauti-tilanteen parantamiseksi, esimerkiksi jokin rajaus kuten nyt kahviloita ja ravintoloita koskeva, on äkkiä paljon mielipiteitä siitä tehtiinkö nyt oikein vai väärin. Jollekin sopii erittäin hyvin rajoitukset koska hän kokee taudin leviämisen hidastamisen tärkeänä. Toiselle on kauhistus se kuinka talous kärsii aiheuttaen samalla toimeentulovaikeuksia monille ihmisille ja samalla lisää valtion velkaantumista.

Suomi on demokraattinen maa ja päättäjille on varmasti vaikea tehtävä tehdessään meitä kaikkia koskettavia ratkaisuja. Minulle on ollut vaikeaa mieltää puoluekentältä  itselleni sopivaa puoluetta sillä monet asiat saattavat ‘politisoitua ‘ ja päätöksiä tehdään puoluepoliittisesti eikä ehkä kokonaisvaltaisesti asiaa tutkien.

Me voisimme auttaa kaikki jollain tavoin ottamalla osaa näihin talkoisiin. Vaikka tartuntanumerot laskevat ja mediasta saa lukea tilanteen olevan kehittynyt hyvään suuntaan me voisimme ehkä kuitenkin ajatella asiaa empaattisesti. Samoin kuin liikenteessä voisimme asettautua toisen liikkujan asemaan luottaen ettei hän ehkä tarkoitukella vaikeuta minun liikkumista.

Toisaalta kuitenkin, pitäisikö päättäjien kuitenkin ohjata meitä ihmisiä hieman enemmän ja vielä hieman enemmän toistaa sitä ettei nyt ole se kaikkein paras aika kokoontua ostoskeskuksiin tai mihinkään muualle jossa olisimme lähikontaktissa toisten kanssa.

Kuten liikenteen käyttäjä ( joka ajattelee olevansa  keskivertoa parempi  ) joka saattaa tehdä virheen josta aiheutuu vahinkoa, niin samoin voi kansalainen joka ajattelee etteihän se tauti minuun tartu, tartuttaa sen johonkin riskiryhmäläiseen.

Seuraan jonkin verran kansainvälistä uutistoimintaa, siellä panostetaan aiheeseen ehkä enemmän. Esimerkiksi näytetään kuvia sairaaloista ja kerrotaan ihmisten tarinoita.

Ehkä Suomikin voisi tehdä niin enemmän ja ottaa asiaan enemmän ' inhimillistä otetta ' kliinisen käsittelyn sijaan ?

Lopuksi pari linkkiä liittyen aiheisiin joista tänään kirjoitin

HS : KORONA -RAJOITUSTEN NOUDATUSTEN VAIKEUS

HELSINGIN SANOMAT  : HYBRIDI - VAIHTOEHTO KORONAN TORJUNTAAN

Kommentoi alla  Kirjoita info (ät ) liikennesote.fi    Tai reagoi fb - sivullani