Suomi 0295

Suomi 0295

Hyvä lukijani, oletko huolestunut polarisaatiosta meidän tasa-arvoisessa hyvinvointiyhteiskunnassamme ? Jos olet, koeta jaksaa  lukea blogi loppuun saakka.

Oletko kiinnostunut siitä ettei kaikilla kansalaisilla ole tasa-arvoinen pääsy elämän hallinnan tarvittaviin palveluihin ( kuten ne Suomen yhteiskunnassa ymmärretään ) ?

029 – alkuiset puhelinnumerot, niistä kansalaisille ehkäpä tavallisin on 0295 – alkuiset, joita esiintyy mm. ministeriöiden ja esimerkiksi  ‘ kansalaisneuvonta’  tai jopa kuluttaja- asiamiehen puhelinnumeron yhteydessä ovat  iso osa meidän (hyvinvointi) yhteiskunnan alati nopeutuvaa polarisaation toteutumista.

Olen kysynyt asiaa Oikeusasiamiehen toimistosta ja jaan sieltä saamani vastauksen kansanedustajille.

Joku voi ajatella että tämä on poliittinen kannanotto. Niin voi ajatella jos haluaa. Tämä on kannanotto tavallisen kuluttajan puolesta polarisaatiota vastaan.

Mikä tällainen 029 – alkuinen numero sitten on ? Otetaan avuksi  liikenne – ja viestintäministeriö. En soita sinne sillä heillä on käytössään 0295- alkuinen numero ja 029 – alkuiset kuten monet muutkaan ‘ erityisnumerot ‘ eivät kuulu puhepakettiini ( kuten ne eivät useimmilla tavallisten puhepakettien ostajilla joita on todennäköisesti suurin osa, tiedon voi saada operaattoreilta varmaan joku muu kuin minä sillä jostain syystä tiedon saanti oli vaikeaa ainakin operaattorien kaupoista )

Operaattorien kaupoista en saanut tyydyttävää selvitystä puheluiden hinnoista . Oma operaattorini antoi selvityksen sitä pyydettäessä sähköpostitse.

Liittymäni on se tavallisin johon kuuluu rajaton netti ja puhelut ‘ normaali’ – liittymiin ( normi matkapuhelinumerot  ( mpn )joissa ei ole ilmoitettu lisämaksua tai normi paikallisliittymät ( ppm) - esimerkiksi ministeriöiden operaattoreilta ostama 0295 – alkuinen numero ei  sellainen ole ).

Heidän ( liikenne- ja viestintäministeriö ) sivustoltaan ei löytynyt lisätietoa, ainakaan pikaisella radiotyöntekijä – taitoisella etsinnällä. No, selaimeni hakuohjelma auttoi, tieto löytyikin Traficomin sivulta, kun ensin oli laittanut tällaisen tekstin hakulaitteeseen

 ‘0295 liikenne ja viestintä ministerio tietoa 029 alkuisista numeroista ‘.

Ja sitä kautta löytyi erään operaattorin linkki ja sieltä vastaus : Traficom.

En tiedä miten pitkään tietoa olisin Traficomin sivuilta hakenut sillä sieltä ne löytyvät otsikon  ‘ yritysnumeroihin soittamisen hinnat ‘ – otsikon alta ( saamani linkki hakukoneesta ).

Tässä se löytämäni tieto on :

TRAFICOM YRITYSNUMEROIHIN SOITTAMISEN HINNAT

Näin jännittävä etsintä piti tehdä jotta sain ainakin jonkinlaisen vastauksen.

Hintojen tulkinta voi olla vaikeaa. Ensinnäkään en tiennyt 0295 – numeron olevan yritysnumero.Kuluttaja-asiamies on tehnyt seuraavassa linkissä kuvatun aloitteen jo vuonna 2018.

KULUTTAJA - ASIAMIEHEN ALOITE PERUSHINTAISTA ASIAKASPALVELUNUMEROA KOSKEVAN SÄÄNTELYN TARKISTAMISEKSI

Ymmärtääkseni  tämän kaiken takana on, ainakin osittain, hallintolaki. Kysymys kuuluukin, kenen etua ajetaan tällaisilla erilaisilla puhelinnumeroilla jotka eivät kuulu yleisimpiin puhepaketteihin ?

Kenen tai minkä tahon etu on että paikat  joista kansalaiset voisivat saada erittäin tärkeää tietoa elämän hallintaan ( esimerkkinä vaikkapa TE, Traficom, Kuluttaja-asiamies, Helsingin poliisilaitos, Tulli, ministeriöt jnejne  ) ovat ‘ erityisnumerojen ‘ takana ? Numero joka ei vaikuta ‘ erityisnumerolta kuten esimerkiksi 010 – alkuiset numerot , mutta aiheuttaa helposti puhelinlaskuun ehkä isonkin lisän.

Olen ymmärtänyt ettei oikeusasiamiehen laillisuusvalvontatehtäviin kuulu valvoa puhelinoperaattoreiden liiketoimintaa mikä sinänsä on luonnollista.

Mutta missä ovat kuluttajan ja  yksilön oikeudet ? Ei kaikilla ole esimerkiksi työnantajan tai ehkä jopa yhteiskunnan mahdollistamaa ‘ puhepakettia ‘.

Toinen olennainen tekijä on palveluiden saatavuus. Joku voisi ajatella ettei hallinto halua vastata ( tai sitten kysyjä maksaa jos haluaa vastauksen ).

Kommentoi tai kirjoita info ( ( ät ) liikennesote.fi tai reagoi fb – sivullani

edit 7.5.2020 oikeusasiamiehen toimiston vastaus kanteluuni lähetetty myös suoraan Oikeusministeriön sähköpostiosoitteeseen