Olin asiakkaana ja minulta kysyttiin ’ pitääkö minun auttaa?’
Jäin miettimään tuota asiakaspalvelijan lausahdusta. Tunsin oloni asiakkaana hieman avuttomaksi ja se ei ole varmaan tarkoitus asiakaspalvelutyössä.
Kieli on kaikki kaikessa. Kielen avulla me kommunikoimme pääsääntöisesti. Luonnollisesti on myös muita tapoja, mutta puhuminen on se yleisin käytäntö. Sen avulla olemme avuliaita, ystävällisiä, töykeitä; kaikkea mitä ihminen voi puhumalla tuottaa.
Olin vähän aikaa sitten matkalla Espanjassa. Espanjalaiset aloittavat keskustelun tervehtimällä ja sen jälkeen kysyen ’ mitä kuuluu tai miten menee ’.
Uskon kommunikaatioon, uskon että sen avulla voidaan jopa aloittaa sotia tai lopettaa ne. Ihminen on kehittyvä olento tai ainakin sille on annettu mahdollisuudet siihen.
Sanonta ’ kaikki vaikuttaa kaikeen ’ on hyvin totta. Me ’ suomalaiset ’ – mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan – olemme olleet suhteellisen vähän aikaa kontaktissa erilaisten kielten ja kulttuurien kanssa. On ymmärrettävää että se vaikuttaa yhteiskuntaan kokonaisuutena.
Nyt tällä hetkellä mitä Suomi tekee sulkeakseen itsersä muusta maailmasta, on jotain outoakin oudompaa. Ymmärrän kyllä halun noudattaa samoja polkuja kuin muut lähimaat mutta mielestäni Suomella ei kertakaikkiaan ole varaa siihen, ei millään tasolla.
Suomi on rakentanut ennätysajassa samanlaisen yhteiskunnan kuten paljon vakaamman taloudellisen ja kulttuurillisen historian omaavat verrokkimaat. Tulee tuntuma illuusiosta että olisimme jokin ’ voittajakansa’ joka pystyy kääntämään elämän peruslainalaisuudet ylösalaisin.
Jo useat hallitukset ovat tienneet Suomen väestön ikääntyvän ja työvoimapulan kasvavan samaan aikaan. Tämä ei ole ollut salaisuus kenellekään aikaansa seuraavalle. Se yhdistettynä liian kalliiseen yhteiskuntajärjestelmään ja yli varojen elämiseen on johtanut tilanteeseen että nyt pitäisi tutustua siihen miten asiat tehdään muualla.
Mutta mitä tekee Suomi? Laittaa rajat kiinni maahanmuutolta.
Taksin käyttö oli vaivatonta ja luottamusta antavaa asiakkaalle Espanjassa.
Suomessa kuuden vuoden takaisen ( 2018 ) taksilain muutoksen jälkeen edelleen keskustellaan
’ mitä pitäisi tehdä ?’.
Suomella on paljon tehtävää niin Sotessa kuin liikenteessä. Vai onko tarkoitus ettei vaurautta enää jaeta kuten se tähän saakka on kuulunut Suomen prioriteetteihin?
Alla voit kommentoida.
Vastaa