Turismin kasvu suomessa osa 2 / Yhteistyö

Turismin kasvu suomessa osa 2 / Yhteistyö

Kuten edellisessä blogissa kirjoitin, ‘ Suomi on löydetty ‘. Jonkun tiedon mukaanhan me olimme mailman laidalla nimemme mukaan Fin Land; maan loppu.

Tuon ajatuksen olisivat Roomalaiset tuoneet esille aikana jolloin ei vielä ollut yleisessä tiedossa maan olevan pyöreän ovaali.

Hyvä. Nyt se on tiedossa. Maailma ei lopu oikeastaan minnekään ja hiljalleen suureksikin kasvava turismi on tullut Suomeen.

Kun Yle Suomi / Helsinki – lähetys kysyi minulta haastattelussaan ajatustani siihen kuinka Senaatintorin bussitilanne  Helsingissä tulisi ratkaista, vastaukseni oli : yhteistyö.

Yhteistyö eri toimijoiden kesken jotka toimivat kysyisellä alueella : kiertoajelubussit, rautiovaunut, taksit, sightseeing – bussit, kaikki alueella liikkuvat.

Esitin että se virasto jonka alaisuuteen kyseinen alue kuuluu kokoaisi yhteen eri tahot.

Tiedän tämän kuulostavan helpolta, mutta jospa se olisikin niin ? Jospa asian voisi ajatella ‘toisinpäin ‘. Entä jos yhteistyö olisi ratkaisu eikä ongelma ?

Siellä missä on turismia on liikennettä, melkolailla väistämättä. On sitten kyse tuosta Senaatintorista  tai muistakin suurien turistimäärien kiinnostuksen kohteista, ovat ne sitten Helsingissä tai Lapisssa tai jossain muuallla.

Myös infrastruktuurin on tärkeää seurata aikaansa suurin turistiliikennemäärien kanssa. Helsingin satamat ovat esimerkiksi kesäisin täystyöllistettyjä ja mahdollisimman asiakaslähtöisen kokemuksen aikaansaaminen matkailijalle vaatii kaikkien palvellutuottajaosapuolten yhteistyötä.

Haluamme varmasti varmistaa tämän viestin perille menemisen :

HS - Metro : Revontulet ja onnellinen kansa

Tämän parempaa tervetuliaistoivotusta sanottavakseen ei voi palveluntuottaja toivoa !!

Kommentoi tai kirjoita info ( ät ) liikennesote.fi